Matbloggstoppen

baklisorna

Tjenixen! Välkommen till våran baklogg! Vi är två Lisor som gillar att baka och vi lägger endast ut recept på vår blogg. Hoppas att du gillar bloggen och kom gärna tillbaka och kolla om vi har lagt ut fler recept! Ha det super gött! Mvh Lisa och Lisa

Vaniljbullar på hemkunskapen!

Publicerad 2013-04-23 19:14:36 i Smått och gott :),

 
Hej!! I måndags hade vi elevens-val dagar. Vi hade tur och kom i samma grupp! Då tänkte vi att det är kul att lägga ut detta recept på bloggen. Dessutom fick vi baka något som vi båda tycker mycket om: Nämligen vaniljbullar. Om man gör enligt receptet blir det ungefär 20 stycken.
 
Det du behöver är:
 
2 dl mjölk
25 g jäst
75 gram smör eller margarin
3 msk socker
1 ägg
ca 6-7 dl vetemjöl
 
Så här gör man:
 
Vi använde oss av degkrokar och det är det smidigaste sättet när man ska baka en liten sats som i det här receptet. 
 
1. Börja med att värma upp mjölken i en kastrull så den blir 37 °C ( fingervarmt). Sedan blandar du lite av mjölken med jästen i en annan bunke så den löses upp. Häll efter det resten av mjölken i bunken.
2. Vispa smöret och sockret i en bunke. Tillsätt sedan jäst- och mjölkblandningen och samt ägget i smör- och socker blandningen.
3. Häll därefter i mjölet så det blir till en smidig deg. 
4. Låt degen jäsa under bakduk i ungefär 20-30 minuter.
Håll koll på bunken när medans den jäser;)
 
5. Förebered under tiden vaniljkrämen. Antingen gör man den själv eller köper så köper man färdigt pulver som man bara kan blanda med mjölk.
6. Efter degen har jäst delar man degen i 20 lika stora delar. Kavla ut dem till fyrkanter och lägg en klick vaniljkräm ( Ungefär en matsked) på varje. Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på en smord plåt eller i bullpapper.
Gör som Lisa A gör så blir det fin fint! :D
 
7. Låt dem sedan jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Nu kan det även vara lagom att sätta på ugnen;)
8. Grädda bullarna i ungefär 10 minuter i 250 °C. ( 200 °C i varmluftsugn)
 
Tips: Smält lite smör och pensla på bullarna när dem är klara och vänd dom i strösocker så blir det extra gott! 
 
Lycka till/ Lisa och Lisa :)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela